مقالات

نگهداری گیاه غوره ای در گلدان: نحوه آبیاری و هرس

نگهداری از گیاه غوره ای

گیاهان رشته مروارید یا گیاه غوره‌ای از خانواده ساکولنت‌ها هستند و برگ‌های ریز نخودی شکلی دارند که به راحتی می‌توان از روی ظاهر برگ‌ها آن‌ها را شناسایی کرد. برگ‌های نخودی شکل آن روی ساقه‌های رونده و دنباله‌دار رشد می‌کنند و می‌توان به صورت آویزان آن را در اطراف گلدان قرار داد، از ساقه‌های این گیاه می‌توان قلمه گرفت و آن را تکثیر کرد در واقع تکثیر کردن گیاه به افزایش طول عمر آن کمک بسیاری می‌کند.  

این گیاه به عنوان یک گیاه آویزان شناخته می‌شود و زیستگاه طبیعی آن بیابان‌های آفریقای شرقی است، گیاه غوره‌ای را می‌توانید در هر فصلی بکارید اما بهترین زمان برای رشد و تکثیر آن فصول گرم سال است. در صورتی که شرایط رشد این گیاه مهیا باشد در فصل بهار گل‌های غنچه‌ای ریز و کوچکی خواهد داشت که رایحه‌ای دلپذیر مانند دارچین دارد، این گیاه برای انسان و حیوانات خانگی سمی است و در زمان نگهداری از آن در خانه باید بسیار مراقب باشید. در ادامه این مطلب با ما همراه شوید تا با نگهداری گیاه غوره‌ای، آبیاری گیاه غوره‌ای و هرس گیاه غوره‌ای بیشتر آشنا شوید. 

مشخصات گیاه رشته غوره ای 

  • نام گیاه: رشته مروارید، رشته مهره، رشته نخودی
  • نام علمی گیاه: Curio rowleyanus (قبلا Senecio rowleyanus)
  • خانواده: Asteraceae
  • نوع گیاه: ساکولنت
  • نیاز نوری: قرار گرفتن در معرض آفتاب کامل، جزئی
  • نوع خاک: شنی با زهکشی خوب
  • pH خاک: خنثی تا اسیدی
  • زمان شکوفایی: تابستان
  • رنگ گل: سفید
  • منطقه بومی: آفریقا
  • میزان سمیت: سمی برای انسان، سمی برای حیوانات خانگی

انواع گیاه غوره‌ای رشته مروارید

چندین گیاه نزدیک به رشته مروارید وجود دارد که دارای برگ‌هایی با شکل‌های متفاوت هستند و این گیاهان که به عنوان انواع گیاه رشته مروارید یا غوره‌ای شناخته می‌شوند عبارتند از:

  • Curio radicans: این گونه دارای پیچک‌هایی است که با عنوان رشته قلاب ماهی شناخته می‌شوند. 
  • Curio herreanus: این گیاه دنباله دار دارای برگ‌های بیضی شکل با خطوط بنفش است.
  • Curio citriformus: این گونه با ساقه‌های ایستاده و دنباله‌دار دارای برگ‌های چاق و اشکی شکل است و گل‌های سفید کوچکی دارد. این گونه اواخر تابستان و زمستان شکوفا می‌شود.

مراقبت های لازم برای نگهداری گیاه غوره ای

گیاه رشته مروارید یا غوره‌ای رد صورتی که نیاز نوری آن تامین شود و کوددهی آن به موقع انجام شود رشد خوبی خواهد داشت. این گیاه در صورت متعادل بودن شرایط رشد قادر است تا 5 سال دوام داشته باشد ، برای قلمه زدن باید از ساقه‌های بالغ آن استفاده کنید و این ساقه‌ها بعد از بریده شدن برای مدت زمان طولانی بدون آب زنده می‌ماند. 
گیاه رشته مروارید با ساقه‌های متعدد را در یک سبد آویزان کنید تا شاخه‌های آن در هم تنیده نشوند، همچنین می‌توانید آن را در ظرفی به صورت زمینی پرورش دهید در صورتی که می‌خواهید گیاه زمینی رشد کند باید نور آن در تمام طول سال تامین شود.

مراقبت از گیاهان غوره ای

نیاز نوری گیاه

نیاز نوری گیاهان رشته مروارید به صورت ترکیبی از نور مستقیم و غیرمستقیم خورشید است و در مجموع بین 6 تا 8 ساعت در طول روز به نور خورشید نیاز دارد تا رشد کند. در ساعات اولیه صبح تابش نور خورشید گرم و سوزان نیست و می‌توانید گیاه را در معرض تماس مستقیم با نور خورشید قرار دهید اما در ساعات بعد از ظهر باید آن را به محیط نیمه سایه منتقل کنید. 

نوع خاک 

این گل با هر نوع خاکی سازگار است اما اگر به دنبال یک بستر مناسب برای رشد و تکثیر آن هستید باید از خاک شنی استفاده کنید زیرا خاک شنی یک گزینه مناسب برای گیاهان کاکتوسی و ساکولنت‌ها است. برخی برای سبک شدن خاک در زمان آبیاری از ماسه نرم استفاده می‌کنند و مقدار بسیار کمی از آن را با خاک ترکیب می‌کنند. این گیاهان مستعد پوسیدگی ریشه هستند بنابراین مطمئن شوید که خاک آن‌ها زهکشی خوبی دارد و بهترین گلدان‌ها برای رشد این گیاه گلدان‌های سفالی و تراکوتا هستند زیرا رطوبت را زا خاک دور می‌کنند و مانع پوسیدگی ریشه گیاهان می‌شوند.  

آبیاری گیاه غوره‌ای

در فصل رشد در بهار و تابستان خاک گیاه را کمی مرطوب نگه دارید سپس در ماه‌های زمستان آب و رطوبت آن را کم کنید. اگر متوجه صاف شدن برگ‌های کروی ساکولنت شدید، نشان دهنده آن است که گیاه به آب بیشتری نیاز دارد و باید هر 7 تا 14 روز یک بار گیاه را آبیاری کنید. گیاهان در آب و هوای گرم‌تر، در خارج از خانه در طول تابستان، یا در گلدان های سفالی متخلخل ممکن است هر 7 روز یکبار به آب نیاز داشته باشند، میزان آبیاری به دفعات بارندگی و دما بستگی دارد.. اگر 5 سانت روی خاک خش شده باشد نشان دهنده تشنگی گیاه است و نیاز به آبیاری دارد.
بهترین روش آبیاری این گیاهان آبیاری کامل است یعنی باید طوری گیاه را آبیاری کنید که آب از ته گلدان خارج شود. ساکولنت‌ها نیاز به زهکشی خوبی دارند پس مراقب باشید که آن را بیش از حد آبیاری نکنید، این گیاهان به خشکی مقاوم هستند اما با ریشه‌های مرطوب و خیس نمی‌توانند زیاد زنده بمانند.

میزان دما و رطوبت

گیاهان رشته مروارید از فصل بهار تا پاییز در دماهای گرم بالای 70 درجه فارنهایت رشد می‌کنند و بهترین دما برای رشد آن‌ها در فصل زمستان بین 50 تا 60 درجه فارنهایت است. این گیاه رطوبت دوست نیست و رطوبت کم را ترجیح می‌دهد بنابراین از قرار دادن آن در مناطقی از خانه که از مرطوب است جدا خودداری کنید.

کوددهی گیاه غوره‌ای

رشته‌های مروارید را هر 2 هفته یکبار در طول فصل رشد با کود مایع متعادل یا محلول در آب که تقریباً به نصف قدرت رقیق شده است، تغذیه کنید. در فصل زمستان که فصل خواب گیاه است فقط هر 6 هفته یکبار به گیاه کود دهید.

هرس گیاه غوره‌ای

با استفاده از قیچی استریل شده باید هر ساقه گیاه را که زرد و خشک شده است از تنه اصلی جدا کنید، اگر ساقه جدا شده نیمه جان بود می‌توانید آن را قلمه بزنید تا دوباره سبز کند. بهتر است هر چند وقت یکبار گیاه را هرس کنید زیرا هرس کردن موجب پرپشت شدن و زیباتر شدن گیاه می‌شود.

محافظت از گیاهان در فصل تابستان: 5 نکته مهم

تکثیر گیاه رشته مروارید

گیاهان رشته مروارید به راحتی از طریق قلمه زدن تکثیر می‌شوند، برای اینکه گیاه را برای سال‌ها زنده نگه دارید باید هر چند وقت یکبار از آن قلمه بگیرید. بهترین زمان برای این کار فصول بهار، تابستان و اوایل پاییز (در آب و هوای گرم) است. بعد از قلمه زدن ممکن است 3 تا 4 هفته طول بکشد تا گیاه ریشه کند علاوه بر قلمه زدن می‌توانید بذر گیاه را بکارید. در ادامه می‌خواهیم نحوه رشد گیاه از قلمه زدن را به طور کامل شرح دهیم:

  • برای تکثیر رشته مروارید از قیچی استریل شده، گلدان سایز متوسط و خاک مناسب استفاده کنید.
  • چند ساقه 5 تا 10 سانتی را از زیر گره ببرید و دو برگ آخر آن را جدا کنید. قبل از کاشت، ساقه‌ها را حدود یک تا دو روز آن را در فضای باز قرار دهید تا انتهای آن‌ها پینه ببندد و خشک شود. 
  • یک گلدان را با خاک پر کنید و در مرکز آن سوراخی ایجاد کنید و ساقه‌ها را در آن بکارید.
  • قلمه گیاه را در عمق حداقل 2 تا 5 سانتی سوراخ قرار دهید، همه برگ‌ها باید بالای خاک باشند و خاک اطراف ساقه‌ها را کامل ببندید و چند روز صبر کرده سپس گیاه را آبیاری کنید. 
  • اگر داخل خانه هستید، آن را در یک نقطه روشن قرار دهید و در فضای باز، گیاه باید در سایه آفتاب قرار بگیرد و پس از هر بار خشک شدن خاک آن را آبیاری کنید.

نحوه رشد رشته گیاه مروارید از بذر

یکی از دلایلی که باعث می‌شود رشته‌های مروارید از بذر رشد کنند این است که برای تولید دانه‌هایی که جوانه می‌زنند، باید سر گل‌ها گرده‌افشانی شود. بذرها را در یک گلدان با خاک مخلوط ساکولنت با زهکشی خوب بکارید سپس مطمئن شوید که خاک رطوبت دارد و هرگز اجازه ندهید خاک خشک شود. بذر این گیاه چند هفته تا دو یا سه ماه طول می‌کشد تا جوانه بزند. بذرهای این گیاه در بهار و تابستان سریع‌تر جوانه می‌زنند.

محافظت از گیاهان در فصل تابستان: 5 نکته مهم

گلدان مناسب برای کاشت گیاه رشته مروارید

بهترین زمان برای کاشت گیاه رشته مروارید، ابتدای بهار است. از مخلوط خاک ماسه‌ای یا کاکتوس استفاده کنید و یک گلدان با زهکشی خوب تهیه کنید. گلدان‌های تراکوتا و سرامیکی بدون لعاب(سفالی خام) برای ساکولنت‌ها بهترین گزینه هستند. یک لایه پوکه یا سنگ درشت ته گلدان بریزید سپس کمی از خاک را به آن اضافه کنید و ریشه را به آرامی از گلدان قدیمی جدا کرده و آن را روی بستر خاک تازه قرار دهید. خاک اطراف گلوله ریشه را تا زیر لب گلدان پر کنید.
می‌توانید این گیاهان را سالانه دوباره بکارید، اما بهتر است گیاه را از قلمه‌های جدید تکثیر کنید تا اینکه سعی کنید گیاه قدیمی را حفظ و دوباره بکارید.

برای خرید گلدان فلزی مناسب گیاه خود میتوانید از فروشگاه کادوهوم اقدام نمایید

نگهداری در فصل زمستان 

رشته مروارید را در طول زمستان به داخل خانه بیاورید اگر در فصل زمستان و سرما و یخبندان در فضای باز زنده بماند. اگر می‌خواهید گیاه شکوفا شود باید آن را در دمای 35 تا 44 درجه فارنهایت قرار دهید. گیاه را در اتاقی با هوای معتدل  نگه دارید که در طول روز حدود 6 ساعت نور داشته باشد. 

آفات رایج رشته مروارید 

شته‌ها، کنه‌ها، گل‌های سفید، مورچه‌ها از رایج‌ترین آفات رشته‌های مروارید هستند. اگر گیاه ناسالم باشد حشرات به آن قالب می‌شوند و از دیگر مواردی که منجر به آفات و حشرات می‌شود می‌توان به زهکشی ضعیف، رطوبت زیاد، ازدحام بیش از حد و کمبود نور کافی اشاره کرد.
از آبیاری بیش از حد گیاه خودداری کنید و گیاه را با محلول روغن چریش غبارآلود کنید، گیاه را به منطقه‌ای با تهویه مناسب منتقل کنید و آن را به طور مرتب از نظر آفات بررسی کنید. برای کنترل آفات و حشرات از روغن نیم و صابون حشره کش استفاده کنید. 

چگونه گیاه رشته مروارید را شکوفا کنیم؟ 

اگر می‌خواهید شاهد شکوفه دادن ساکولنت‌های خود باشید نباید آن را در فصل زمستان در فضای بیرون نگهداری کنید. رشته مروارید در تابستان شکوفا می‌شود و گل‌های سفید با پرچم‌های بلند قرمز دارد، گل‌های کوچک آن با رایحه‌ای شیرین و تند و شبیه دارچین معطر هستند.
پس از شروع فصل رشد در بهار 2 بار در هفته به گیاه کود دهید. اگرچه در داخل خانه به ندرت گل می‌دهد، اما اگر به طور منظم تغذیه شود و آب و نور کافی داشته باشد می‌تواند شکوفا شود. 

20 گیاه مناسب برای گلدان در فضای باز و خانه

مشکلات رایج گیاه غوره ای (رشته مروارید)

گیاهان رشته مروارید با آفات و بیماری‌ها مشکل دارند، بزرگ‌ترین مشکل این گیاه معمولاً مربوط به آب زیاد یا کم است.

چروک شدن برگ‌ها: اگر برگ‌های گیاه پژمرده شده باشد این موضوع نشانه آبیاری کم یا آبیاری بیش از حد است. بهترین زمان برای آبیاری گیاه 7 تا 14 روز یکبار است، قبل از آبیاری مجدد اجازه دهید خاک آن خشک شود تا ریشه با رطوبت زیاد پوسیده نشود. 

زرد شدن یا خاکستری شدن برگ‌ها: برگ‌های زرد یا خاکستری رنگ اغلب در اثر فعالیت حشرات ایجاد می‌شود. با روغن چریش باید حشرات را از گیاه دور نگه دارید.

ساقه‌ها و برگ‌های گلدار بنفش: آبیاری بیش از حد یکی دیگر از دلایلی است که ساقه‌ها و برگ‌های گل‌دار بنفش می‌شوند. بین هر بار آبیاری اجازه دهید سطح خاک کامل خشک شود تا ریشه آن از پوسیدگی و رطوبت بالا دور بماند. 

جمع بندی 

در این مطلب سعی کردیم گیاه رشته مروارید یا غوره‌ای را به طور کامل به شما معرفی کنیم، آنچه بیش از هر عامل دیگری روی رشد این گیاه تاثیر می‌گذارد نگهداری گیاه غوره‌ای، آبیاری گیاه غوره‌ای و هرس گیاه غوره‌ای است. اگر آبیاری و کوددهی گیاه سر موقع انجام شود رشد گیاه کامل خواهد بود و در فصل بهار به گل‌دهی می‌رسد. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *