پتوس یکی از گیاهانی است که نگهداری از آن بسیار آسان است و برای رشد بیشتر این گیاه باید در نگهداری گل پتوس و مراقبت از آن به نکات مهمی توجه داشته باشید. همه گیاهان برای رشد درست و بزرگ شدن به آبیاری، هرس و کود دهی نیاز دارند و گل پتوس هم از این قاعده مستثنی نخواهد بود. پتوس (Epipremnum) یکی از محبوبترین گیاهان آپارتمانی برای منازل و ادارات است و به عنوان یک گل مقاوم و غیر قابل تخریب شناخته میشود. گل پتوس با نامهای پیچک شیطانی و انگور شیطانی هم شناخته میشود.
این گیاه متعلق به خانواده آروم (Araceae) است که بسیاری از گیاهان خانگی محبوب مانند گیاه پنیر سوئیسی (Monstera) یا سوسن صلح (Spathiphyllum) در آن قرار دارند. اگر میخواهید با نگهداری گل پتوس، آبیاری گل پتوس و هرس گل پتوس آشنا شوید در این مقاله همراه ما باشید.
نحوه آبیاری پتوس (پیچک شیطان)
پتوس نیاز به نگهداری و مراقبت کمی دارد به همین دلیل برای کسانی که در باغبانی مبتدی هستند و اطلاعات زیادی از این حرفه ندارند یک گیاه مناسب است. پتوس قادر است برای مدت زمان کوتاهی بدون آب زنده بماند، برای آبیاری پتوس یک قانون کلی وجود دارد که باید اجازه دهید سطح خاک در فاصله زمانی بین هر آبیاری خشک شود، اما این خشکی خاک نباید به ریشه گیاه برسد.
برای تشخیص زمان آبیاری گلدان پتوس میتوانید انگشت خود را در خاک قرار دهید، اگر دو سانتی متر از خاک روی گلدان خشک باشد باید آبیاری را انجام دهید همچنین اگر برگهای کمرنگتر و نیمهخشکتری روی گیاه مشاهده کردید، گیاه خیلی خشک شده و زمان آبیاری مجدد آن فرا رسیده است. از آب بدون آهک برای آبیاری گل پتوس استفاده کنید.
آبیاری گل پتوس اگر بیش از حد انجام شود ریشه گیاه پوسیده میشود و گلدان بوی گندیدگی میگیرد. عرق کردن پیچک شیطانی نیز نشانه آبیاری بیش از حد آن است. زمانی است که آب از روی برگها میچکد تا آب اضافی آزاد شود به اصطلاح میگویند که گیاه عرق کرده است. برای جلوگیری از عرق کردن گیاه حدود 15 دقیقه پس از آبیاری، آب اضافی آن را از زیر گلدان خارج کنید. گزینه دیگر آبیاری پیچک شیطان به کمک یک طریق نعلبکی است. برای آبیاری پتوس باید آب را مستقیماً روی نعلبکی (و نه از بالا روی خاک) بریزید و بگذارید گیاه تمام آب را جذب خود کند.
نکات مهم در آبیاری پتوس (پیچک شیطان)
- اجازه دهید لایه بالایی خاک خشک شود. (تست انگشتی)
- از آب بدون آهک استفاده کنید.
- با استفاده از یک نعلبکی آبیاری کنید و آب اضافی را از نعلبکی خارج کنید.
- زمانی که برگها رنگ پریده و پژمرده شدند آبیاری را انجام دهید.
نکته: گیاهان پیچک شیطان عاشق رطوبت هستند! بنابراین گیاه خود را به طور منظم با آب ولرم و بدون آهک اسپری کنید.
چگونه گیاه پتوس را هرس کنیم؟
اگرچه نیازی به قطع شاخههای پیچک شیطان نیست اما این گیاه گرمسیری در برابر هرس بسیار متحمل است. به طور منظم برگهای مرده و پژمرده را از گیاه جدا کنید و برای مهار کردن رشد پیچک شیطانی باید با قیچی آن را هرس کنید. بهترین زمان برای کوتاه کردن پتوس فصل بهار است و برای هرس کردن باید دو سوم شاخهها را هرس کنی و از شاخههای بریده شده میتوان برای تکثیر پتوس استفاده کرد.
اگر هرس پتوس را به درستی انجام دهید و هرس گیاه روی گرههای برگ باشد گل پیچک شیطانی رشد بوتهای خواهد داشت. با این حال سادهترین راه برای به دست آوردن شکل بوتهای دلخواه، پرورش چند گیاه پتوس در یک گلدان است.
برای خرید گلدان فلزی میتوانید از فروشگاه کادوهوم اقدام کنید.
نکات مهم در هرس پیچک شیطان
- به طور منظم برگهای پژمرده و مرده را حذف کنید.
- در بهار گیاه را هرس کنید.
- برای انجام این کار، شاخهها را حداکثر تا دو سوم هرس کنید.
- برای رشد بوتهای، هرس را از گرههای برگ انجام دهید.
- برای هرس کردن از یک چاقوی تیز یا قیچی استفاده کنید.
نکته: از آنجایی که پیچک شیطان سمی است، هنگام کار با این گیاه همیشه دستکش بپوشید.
نحوه کود دهی گیاه پتوس
میزان رشد گیاه پتوس در ماههای اسفند و فروردین بسیار بالاست، در این زمان گاهی اوقات از کود برای تقویت گیاه استفاده کنید. برای کود دهی گیاه پتوس کود مایع بهترین گزینه است زیرا کود باید با آب ترکیب شود و با آن گیاه را آبیاری کنید. برای گیاهان شاخ و برگ دار پیچک شیطان، توصیه میکنیم از یک غذای گیاهی مایع مانند غذای گیاهی مایع Plantura استفاده کنید. در ماههای تابستان تقریبا هر دو تا سه هفته یکبار گیاه را کود دهی کنید در زمستان هم نیازی به کود دهی پتوس نیست زیرا رشد گیاه کاهش مییابد.
نکات مهم در زمان کود دهی پتوس
- کود دهی باید در ماههای اسفند و فروردین انجام شود.
- هر دو تا سه هفته یکبار کود دهی را انجام دهید.
- کود دهی را طبق دستورالعمل دوز انجام دهید.
تعویض گلدان پتوس
با وجود اینکه پتوس به نگهداری و مراقبت کمتری نیاز دارد اما باید به صورت دورهای گلدان آن را تعویض کنید. زمانی که ریشه گیاه پتوس، گلدان را پر کند و دیگر جایی برای رشد نداشته باشد باید گلدان آن را تعویض کنید. معمولا هر دو تا سه سال یکبار باید گلدان پتوس را تعویض کنید و در زمان تعویض گلدان باید به این موضوع توجه داشته باشید که گلدان جدید کمی بزرگتر از گلدان قدیمی باشد و کف آن یک یا دو سوراخ زهکشی قرار دهید تا آب اضافی را خارج کند و مانع پوسیدگی ریشه گیاه شود.
برای جلوگیری از باتلاقی شدن خاک باید لایه زیرین از پوکه و قلوه سنگ ریز باشد تا زهکشی گلدان به درستی انجام شود و آب به راحتی تخلیه شود. توصیه ما این است که پتوس را در یک خاک گلدان با کیفیت بالا مانند کمپوست بکارید، خاک کمپوست بدون ذغال سنگ نارس از مواد پایدار ساخته شده و حاوی تمام مواد مغذی برای شروع موفق رشد گیاه است.
حالا پتوس خود را از گلدان قدیمی خود خارج کرده و خاک را از ریشه آن جدا کنید که این کار را میتوان با تکان دادن یا شستن ریشه انجام دهید. بعد از خارج کردن ریشه و تکاندن خاک اطراف آن میتوانید وضعیت ریشه را بررسی کنید اکنون دید خوبی از سیستم ریشه دارید و می توانید قسمت های پوسیده یا خشک شده ریشه را جدا کنید. اگر توپ ریشه خیلی بزرگ است، میتوانید ریشههای سالم را کمی کوتاه کنید. سپس توپ ریشه را در مرکز گلدان جدید قرار دهید و آن را با خاک بپوشانید و در نهایت گیاه را به خوبی آبیاری کنید.
نکات مهم در تعویض گلدان پتوس
- گلدان جدید را کمی بزرگتر از گلدان قدیمی با سوراخ زهکشی انتخاب کنید.
- یک لایه زهکشی ایجاد کنید.
- یک سوم گلدان را با خاک پر کنید.
- پتوسها را از گلدان قدیمی پاک کنید.
- خاک را با دقت تکان دهید یا بشویید.
- در صورت لزوم ریشهها را هرس کنید.
- پتوس را در مرکز گلدان قرار دهید.
پتوس، بهترین گیاه آپارتمانی
پتوس یک گیاه همیشه سبز و شاداب است که در هر شرایط آب و هوایی میتواند زنده بماند و رشد کند، این گیاه بسیار بادوام است و در برابر کم آبی، نور کم و تغییر دما مقاومت بالایی دارد. این گیاه برای رشد کامل نیاز به رطوبت نسبی دارد و میتوانید با آب پاش آن را غبارپاشی کنید یا با یک دستمال نمدار برگهای آن را تمیز کنید. ما در این مقاله سعی کردیم اطلاعات کاربردی و مفیدی درباره هرس گل پتوس و آبیاری گل پتوس در اختیارتان قرار دهیم.