مقالات

7 مرحله کاشت گل در گلدان: مبتدی تا پیشرفته

plant flower in pot

برای کاشت گل در گلدان، چند عنصر کلیدی وجود دارد که باید به آن‌ها توجه داشته باشید. اگر از دستورالعمل‌های صحیح برای کاشت گل در گلدان استفاده کنید، در کمترین زمان گلدان‌هایی با شکوفه‌های بزرگ زیبا خواهید داشت.
برای کاشت صحیح و اصولی یک گیاه باید اطلاعات کاملی درباره نوع خاک، کود و زهکشی و همچنین نوع گل و نحوه رشد آن داشته باشید. بعد از کاشت باید بهترین و مناسب‌ترین محل را برای گل‌هایتان انتخاب کنید تا با تغذیه از خورشید رشد خوبی داشته باشند. در ادامه این مطلب قصد داریم تا با 7 مرحله مهم کاشت گل در گلدان شما را آشنا کنیم. 

بهترین گل برای کاشت در گلدان

انتخاب بهترین گل برای کاشت در گلدان ویژگی‌های مهمی دارد که باید آن‌ها را در نظر بگیرید:  

  • انتخاب رنگ: در زمان انتخاب گل بهتر است رنگ آن را در نظر بگیرید، هرچه رنگ گلدان و گل نزدیک به هم یا مکمل یکدیگر باشند قطعا جلوه و ظاهر بسیار زیبایی خواهند داشت. 
  • تغییرات اندازه: در زمان خرید گل به رشد قدی گیاه و ارتفاع آن توجه داشته باشید.
  • بافت ها: گل‌هایی که خاصیت چسبندگی دارند را نباید با گل‌های معمولی در کنار یکدیگر بکارید زیرا مانع رشد یکدیگر می‌شوند.
  • و در نهایت گل‌هایی را انتخاب کنید که شرایط رشد مشابهی داشته باشند به عنوان مثال نیاز نوری گل‌ها و آبیاری آن‌ها مشابه یکدیگر باشند. 

برخی از بهترین گل‌ها برای ظروف یا گلدان عبارتند از:

  • گل اطلسی: این گل برای رشد خود نیاز به آفتاب کامل دارد و گلی بسیار مقاوم است. این گل به سرعت رشد می‌کند و ارتفاع آن هم همزمان با رشد گیاه افزایش می‌یابد. 
  • شمعدانی: شمعدانی از گیاهان آفتاب دوست است و برای رشد کامل خود نیاز به آفتاب دارد. هرچه آفتاب بیشتری جذب کند گل‌های شاداب‌تر و پررنگ‌تری خواهد داشت.
    این گل را می‌توان هم در داخل خانه و هم در فضای باز پرورش داد. رشد این گیاه کند نیست و شرایط نگهداری از آن بسیار آسان است.
  • تاک سیب زمینی: این گیاه به عنوان یک گیاه تمام فصل شناخته می‌شود و در برخی از ساعات نیاز به سایه دارد به همین دلیل شرایط نگهداری آن سایه آفتاب است. این گیاهان هم می‌توانند به صورت ایستاده و به کمک یک تکیه‌گاه رشد کنند و هم می‌توانند روی زمین قرار بگیرند. 
  • بگونیا: این گل زیبا برای شکوفه دادن و رشد خود نیاز به سایه آفتاب دارد و قرار گرفتن دائم آن رد آفتاب می‌تواند موجب سوزش شکوفه‌ها شود. این گل تنوع رنگی بسیار بالایی دارد و می‌توانید متناسب با گلدان خود یکی از آن‌ها را انتخاب کنید. 
  • کوکب: یکی از آفتاب‌دوست‌ترین گل‌هایی است که در زیر تابش مستقیم نور خورشید رشد می‌کند. برای کاشت این گلدان نیاز به یک گلدان پهن دارید زیرا گل‌های کوکب سریع رشد می‌کنند و پرپشت می‌شوند، در صورتی که ریشه آن‌ها جایی برای رشد نداشته باشد شکوفه‌های آن ریز می‌مانند.

برای خرید گلدان فلزی در انواع مختلف کوچک و بزرگ، میتوانید از فروشگاه کادوهوم تهیه نمایید

زهکشی گلدان

یک گلدان برای رشد گیاه و جلوگیری از پوسیده شدن ریشه باید زهکشی مناسبی داشته باشد، به عنوان مثال اگر گلدان بیش از حد آبیاری شود و قادر به زهکشی نباشد گیاه شما در عرض چند روز از بین می‌رود. برخی ریشه‌ها به باتلاقی شدن خاک و رطوبت بالا حساس هستند و به سرعت واکنش نشان می‌دهند. اما با استفاده از چند روش که در ادامه معرفی می‌کنیم می‌توانید از زهکشی گلدان خود اطمینان حاصل کنید: 

  1. سوراخ‌های زهکشی گلدان: تعداد سوراخ‌های زهکشی گلدان به اندازه آن بستگی دارد، بیشتر گلدان‌ها حداقل دو سوراخ برای خروج آب و زهکشی خاک دارند.
    برای سوراخ کردن گلدان باید از یک مته ریز استفاده کنید، هرچه سایز گلدان بزرگ‌تر می‌شود قطعا به سوراخ‌های بزرگ‌تری نیاز دارد و باید از مته شماره بالاتری استفاده کنید. اندازه این سوراخ‌ها باید تنها آب گلدان را خارج کنند و در صورتی که موجب خروج خاک آن شوند باید سوراخ را ببندید و آن را کوچک‌تر کنید. 
  2. بافت و تخلخل خاک: خاک گلدان باید دارای بافت و تخلخل مناسب باشد. خاکی که بیش از حد سنگین باشد آب بیشتری در خود نگه می‌دارد و زهکشی ضعیفی دارد یا آب از آن عبور نمی‌کند.
    خاکی که بیش از حد شنی یا سست باشد قدرت زهکشی بالایی دارد و همراه با آب ممکن است خاک گلدان را هم خارج کند، به همین دلیل بهتر است برای قوام بیشتر خاک از مخلوط کمپوست به خاک سست یا ماسه استفاده کنید تا خاک کمی سنگین شود و از خروج آن جلوگیری کنند.
  3. یک لایه از مواد زهکشی اضافه کنید: بهتر است در کف گلدان از یک لایه سنگ، گلوله‌های رسی یا سنگریزه‌های گرانیتی استفاده کنید. این مواد به خاک اجازه می‌دهند تا رطوبت گیاهان را جذب کند و زمان بین آبیاری را طولانی‌تر کند.
  4. اندازه و شکل گلدان: گلدانی را انتخاب کنید که متناسب با اندازه گل  و گیاهی باشد که در آن می‌کارید، استفاده از گلدان‌های کوچک مانع رشد ریشه گیاه می‌شود و گلدان‌های بزرگ هم می‌توانند موجب پوسیدگی ریشه گیاهان شوند. 

آماده سازی خاک برای کاشت در گلدان

بهتر است خاک را از قبل آماده کنید و از مخلوط کردن خاک در گلدان خودداری کنید، خاکی می‌تواند موجب رشد گیاه شما شود که غنی باشد و تمام فاکتورهای رشد مورد نیاز ریشه را به آن برساند. برای خاک گلدان می‌توانید از مخلوط کمپوست، خاک برگ، پوست برنج و غیره استفاده کنید.

خاکی که مغذی باشد آب و رطوبت لازم گیاه را در خود نگه می‌دارد، بدین ترتیب اضافه کردن کود یا کمپوست مخلوط شده با خاک برای گلدان هیچ ضرری ندارد.

یک قانون کلی در مورد افزودن کمپوست به خاک وجود دارد که بیش از 10٪ کمپوست به مخلوط گلدان خود اضافه نکنید. مطالعات نشان داده‌اند که بهترین نسبت کود برای گیاهان گلدار 3-1-2 است.

(این 3٪ نیتروژن، 1٪ فسفر و 2٪ پتاسیم است.) گیاه شما در اینصورت می‌تواند رشد کاملی داشته باشد. 

کاشت گل در گلدان برای مبتدیان

برای کاشت گل به یک گلدان مناسب و استاندارد، گل، مواد زهکشی خاک و مخلوط خاک نیاز دارید.  

نحوه کاشت گل

  1. گلدان را آماده کنید: ابتدا گلدان را با استفاده با شوینده بشوئید تا تمیز و ضدعفونی شود. اگر گلدان بتنی، سرامیکی یا سفالی دارید می‌توانید از یک برس سخت یا سمباده برای تمیز کردن داخل آن استفاده کنید و مطمئن شوید که تمیز شده است. 
  2. زهکشی را اضافه کنید: سنگ، شن، گلوله‌های سفالی یا مواد زهکشی را به کف گلدان اضافه کنید. این کار را تا زمانی انجام دهید که دو بند انگشت کف گلدان را بپوشاند. 
  3. خاک را برای گیاهان اضافه کنید: برای کاشت گیاه باید سه چهارم گلدانتان را از مخلوط خاک گل پر کنید سپس گیاه را بکارید. 
  4. محل قرار گیری گلدان‌ها را انتخاب کنید: ایده خوبی است که قبل از کاشت گیاهان و گل‌ها، آن‌ها را در مکانی که می‌خواهید بچینید. همچنین هنگام این چیدمان به ارتفاع و تنوع گیاهان پی می‌برید. 

چند گیاه باید در یک گلدان وجود داشته باشد

شاید تا به حال دیده باشید که رد یک گلدان از چند گیاه استفاده می‌کنند، در کاشت گیاهان رد کنار یکدیگر باید به این موضوع توجه داشته باشید که گیاهانی می‌توانند در یک گلدان در کنار همدیگر کاشته شوند که از یک خانواده باشند.

به عنوان مثال هیچ‌گاه یک گیاه ساکولنت را نمی‌توانید در کنار پتوس یا یک کاکتوس خاردار قرار دهید. در این مواقع نه تنها گیاه رشد نمی‌کند بلکه ممکن است با گره خوردن ریشه‌های آن‌ها گیاه خشک شود و از بین برود. 

نکات مهم در زمان کاشت گل و گیاه در گلدان

  • زمانی که از چیدمان گلدان‌ها راضی بودید شروع به کاشت آن‌ها کنید، باید اندازه گیاه با گلدان تناسب داشته باشد.
  • بعد از کاشت بهتر است گلدان را آبیاری کنید و برای رشد بهتر و گرفتن شوکی که به ریشه گیاه وارد می‌شود از کود مخصوص استفاده کنید. 
  • گل‌های سازگار را در کنار یکدیگر قرار دهید، برخی از گیاهان اگر در کنار گیاهان دیگری قرار بگیرند موجب آسیب به آن‌ها می‌شوند و از بین خواهند رفت. 
  • به نکات مراقبتی از گیاهان چون هرس کردن، آبیاری منظم و روتین، کوددهی و غیره توجه داشته باشید.  

سخن پایانی

هر گیاهی برای رشد و بزرگ شدن نیاز به مراقبت و نگهداری دارد، در صورتی که به گیاه توجه نکنید نمی‌تواند زیبایی و شادابی داشته باشد. در این بلاگ سعی کردیم در 7 مرحله به طور مفصل توضیح دهیم که چگونه می‌توانید یک گلدان سالم و سرحال داشته باشید و برای نگهداری از آن باید به چه نکاتی توجه داشته باشید.
امیدوارم این راهنمای 7 مرحله‌ای برای کاشت گلدان برای شما مفید بوده باشد! اگر این مراحل و دستورالعمل ها را دنبال کنید، در تمام فصل گلدان‌های زیبایی خواهید داشت. 

سوالات متداول 

  • چه زمانی باید گلدان را تعویض کرد؟
    یکی از علائم بارز تعویض گلدان بیرون‌زدگی ریشه گیاه از سوراخ‌های زهکشی است، این موضوع نشان می‌دهد که گلدان برای رشد ریشه کوچک شده و نیاز به فضای بیشتری دارد. 
  • آیا می‌توان از گلدان فلزی برای کاشت گیاه استفاده کرد؟
    کاشت گیاه در گلدان فلزی به دلیل معایب بسیاری که دارد توصیه نمی‌شود.
  • آیا برای همه گیاهان باید از یک خاک استفاده کرد؟
    خیر، نوع خاک و موادی که با آن ترکیب می‌کنید با توجه به نوع گیاه و نیازی که دارد متفاوت است، به عنوان مثال خاک مورد استفاده گیاهان درون آپارتمان با گیاهانی که در فضای باز هستند تفاوت بسیاری با یکدیگر دارند. معمولا برای گلدان‌هایی که در فضای بیرون قرار دارند از خاک برگ و خاک‌های سنگین‌تری استفاده می‌کنند. 
  • آیا بعد از کاشت گیاه سریعا باید آن را آبیاری کنید؟
    بعد از کاشت گیاه بهتر است آن را آبیاری کنید و از کودهای مخصوصی که شوک ریشه را می‌گیرند استفاده کنید. 
  • چه گل‌هایی را می‌توان در گلدان کاشت؟
    گل آزالیا، بابونه، داوودی، نرگس، لیلیوم و غیره از رایج‌ترین گل‌هایی هستند که در گلدان کاشته می‌شوند و ماندگاری بالایی دارند. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *