گیاه پاچیرا یا درخت پول (Pachira Aquatica) گیاه بومی آمریکای مرکزی، جنوبی و بخشهایی از آسیا است که رشد بسیار سریع و ظاهر خاص و زیبای آن باعث شده تا به یکی از گیاهان آپارتمانی تبدیل شود. جالب است بدانید که در فرهنگ قدیم کشور چین مردم این گیاه را نماد پول و ثروت میدانستند و هر کسی آن را در خانه خود داشت به معنای ورود ثروت و خوشبختی به آن خانه بود.
داستان بسیار عجیب و قدیمی در اینباره وجود دارد که شنیدن آن خالی از لطف نیست. در گذشته مردی فقیر برای ثروتمند شدن و رهایی از قفر دعا میکرد که در همان زمان چشمش به این گیاه خورد، سپس این گیاه را به نشانه ثروتمند شدن همراه خود به خانه میبرد و در نهایت با فروش برگهای خاص و زیبای پاچیرا ثروتمند میشود. اگر میخواهید با گیاه پاچیرا، نگهداری گیاه پاچیرا و سایر نکات مراقبتی آن آشنا شوید در ادامه با ما همراه باشید.
مشخصات کلی گیاه پاچیرا
- نام رایج: درخت پول، شاه بلوط گویان، شاه بلوط مالابار
- نام علمی گیاه شناسی: Pachira aquatica
- از خانواده: Malvaceae
- میزان نور: قرار گرفتن در معرض آفتاب کامل، جزئی
- نوع خاک: مرطوب اما با زهکشی خوب
- pH خاک: اسیدی، خنثی
- زمان شکوفه: بهار
- رنگ گل: زرد، سفید
- منطقه بومی: آمریکای مرکزی، آمریکای جنوبی و بخشی از آسیا
مراقبت های لازم برای نگهداری گیاه پاچیرا
در اینجا مهمترین شرایط مراقبت از پاچیرا برای رشد بهتر و کاملتر عنوان شده است:
- گیاه را در مکانی قرار دهید که روزانه حداقل 6 ساعت نور غیر مستقیم و آفتاب روشن تا متوسط دریافت کند.
- از مخلوط گلدانی با زهکشی خوب و پر از پیت ماس استفاده کنید.
- آن را به طور منظم آبیاری کنید تا به طور یکنواخت مرطوب بماند اما در پاییز و زمستان آبیاری را کاهش دهید.
- هر ماه در فصل رشد در بهار و تابستان کود دهی کنید.
میزان نور پاچیرا
این گیاه در فضای باز به نور مستقیم خورشید نیاز دارد، اما در خانه نور غیرمستقیم هم میتواند موجب رشد و برگدهی آن شود. گیاه پاچیرا را باید حداقل به مدت 6 ساعت در روز در زیر نور غیر مستقیم خورشید روشن تا متوسط قرار دهید. اگر پنجره آفتابی ندارید که نور کافی را فراهم کند این گیاه در زیر نور فلورسنت نیز به خوبی عمل میکند.
نوع خاک گلدان پاچیرا
درخت پول به یک محیط گلدانی با زهکشی عالی نیاز دارد در حالت ایده آل، مخلوط گلدانی باید از پیت ماس باشد زیرا اسیدیته لازم خاک را با pH بین 6.0 تا 7.5 فراهم میکند.
آبیاری گیاه پاچیرا
درخت پول باید اغلب به طور مرتب آبیاری شوند، در ماههای بهار و تابستان باید بیشتر این گیاه را آبیاری کنید و در فصل پاییز و زمستان باید میزان آبیاری را کاهش دهید. برای جلوگیری از غرقابی شدن ریشه و پوسیدگی آن باید دقت کنید که زهکشی گلدان خوب باشد تا آب اضافی را به راحتی خارج کند.
برای خرید گلدان سفالی مناسب گیاه خود میتوانید از فروشگاه کادوهوم اقدام نمایید.
میزان دما و رطوبت گیاه پاچیرا
درخت پول باید در محیطی قرار بگیرد که هوای ملایم و رطوبت بالایی داشته باشد، به طور کلی گیاه پاچیرا برای اینکه رشد کاملی داشته باشد باید در دمای بین 65 تا 75 درجه فارنهایت قرار بگیرد. از آنجایی که دمای اغلب خانهها هوای گرم و خشکی دارد باید برای تامین رطوبت این گیاه از جزیره استفاده کنید. یک سینی پر از سنگریزه و شن در زیر گلدان قرار دهید و روی آن را پر از آب کنید تا ریشه پاچیرا رطوبت خود را از این طریق تامین کند.
کوددهی گیاه پاچیرا
گیاه پاچیرا را در طول سال باید کود دهید تا نیاز گیاه برای رشد تامین شود، بهترین زمان برای کود دهی فصل بهار و تابستان است زیرا در این فصول گیاه برگهای جدید تولید میکند. در فصل پاییز و زمستان هر دو ماه یکبار در گیاه را کود دهید و برای جذب بیشتر باید از کود نیمه رقیق استفاده کنید.
هرس گیاه پاچیرا
یکی از راههایی که میتوان به کمک آن رشد گیاه را افزایش داد هرس کردن درخت پاچیرا است. گیاه پاچیرا را میتوانید به صورت بونسای هرس کنید تا رشد بهتر و سریعتری داشته باشد. برای هرس کردن گیاه پاچیرا باید از برگهای پایینی شروع کنید تا گیاه به صورت قدی رشد کند.
چگونه درخت پاچیرا (درخت پول) را ببافیم؟
برای بافتن درخت پول باید یک درخت سالم، جوان با تنههای انعطافپذیر و باریک را انتخاب کنید. ساقهها باید بلند باشند تا به راحتی بافته شوند، بافتن گیاه پاچیرا درست مانند بافتن موی سر است. در ادامه با نحوه بافت پاچیرا آشنا خواهید شد:
- ابتدا باید گیاهان را از گلدان بیرون بیاورید و برگهای اضافی را از وسط ساقه جدا کنید که باعث قطع بافته میشود.
- بافتن گیاه را از پایه یا بالای گیاه شروع کنید و با استفاده از یک تکه روبان ساقهها را کنار هم نگه دارید.
- همانطور که میبافید ساقهها را شل نگه دارید. برای بافت از ساقههای ضخیم استفاده نکنید چون ممکن است بشکنند.
- تکه روبان را رها کنید و ببینید که آیا بافت سالم میماند یا نه.
- پاچیرا را درون یک گلدان جدید قرار دهید. ساقههای بافته شده را به کمک یک تکه چوب تثبیت کنید.
- بعد از بافتن گیاه را در سایه آفتاب قرار دهید تا با شرایط سازگار شود.
- پس از چند ماه، تکه ربان و تکیهگاه را از گیاه جدا کنید.
تکثیر درخت پول
سادهترین راه برای تکثیر درخت پول، قلمه زدن است که باید در فصل بهار و تابستان انجام شود. برای تکثیر درخت پول باید یک قلمه به طول حداقل 5 تا 10 سانتیمتر ببرید و این کار را از زیر گره انجام دهید. برگهای پایینی گیاه را برای قلمه زدن جدا کنید و آنها را در آب قرار دهید، در نهایت پس از ریشه دار شدن قلمه آن را در یک گلدان با خاک ترکیبی قرار دهید.
تعویض گلدان پاچیرا
برای تعویض گلدان پاچیرا باید از یک گلدان با زهکشی مناسب استفاده کنید، خاک گلدان هم باید ترکیبی از خاک برگ، پیت ماس، پرلیت، کمپوست باشد تا تمام نیازهای گیاه را تامین کند. اگر میخواهید زهکشی گیاه بیشتر شود باید مقدار پرلیت خاک را افزایش دهید. اندازه و سایز گلدان را باید با توجه به اندازه گیاه انتخاب کنید و از زهکشی گلدان و باز بودن سوراخها مطمئن شوید.
برای خرید گلدان فلزی مناسب گیاه خود میتوانید از فروشگاه کادوهوم اقدام نمایید.
آفات و بیماریهای رایج گیاه پاچیرا
درخت پول هم مانند سایر گیاهان در برابر حشرات و آفات ضعیف است. شپشک آرد آلود و پوسته پوسته شدن از رایجترین آفات گیاه پاچیرا هستند، اگر زمانی آفات را روی گیاه مشاهده کردید باید از حشره کش و سم استفاده کنید.
مشکلات رایج درخت پول
از رایجترین مشکلات و آفات درخت پول میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- زرد یا قهوهای شدن برگ درخت: به طور معمول زرد شدن و قهوهای شدن برگها نشان دهنده آبیاری بیش از حد گیاه است، یکی از راههای تشخیص این مشکل آن است که ببینیم آیا همه برگها تغییر رنگ دادهاند یا خیر؟ اگر همه آنها تغییر رنگ نداده باشند میتوان مشکل را برطرف کرد.
- نرم شدن ساقه گیاه: اگر ساقه یا تنه گیاه خیلی نرم شود نشان دهنده آبیاری بیش از حد گیاه است.
- عدم رویش برگهای جدید: عدم رویش برگ جدید گیاه نشان دهنده کمبود نور است، برای رفع این مشکل باید گیاه را جا به جا کنید تا نور کافی دریافت کند.
پاچیرا، زیباترین گیاه آپارتمانی
پاچیرا یکی از گیاهان جدیدالورود در کشور ما است که در این سالهای اخیر طرفدار بسیاری پیدا کرده است، با وجود اینکه این گیاه قیمت بالایی دارد تقاضا برای خرید آن هم بسیار بالاست. در این مطلب سعی کردیم درباره نگهداری گیاه پاچیرا، هرس گیاه پاچیرا و آبیاری گیاه پاچیرا اطلاعات کاملی در اختیارتان قرار دهیم.