آیا میدانستید که درون انبه یک هسته بزرگ وجود دارد؟ در صورت مهیا شدن شرایط رشد آن، میتوانید درخت انبه را پرورش دهید. اگر شما هم به پرورش گل و گیاه و باغبانی علاقه دارید قطعا کاشت هسته انبه در گلدان میتواند یک تجربه جدید و لذت بخش برایتان باشد. کاشت هسته انبه در فضای آپارتمانی امکانپذیر است و در صورتی میتواند رشد کاملی داشته باشد که نور و آب گلدان تامین شود.
انبه یک میوه گرمسیری محبوب است که در بخشی از مناطق گرم آسیا و اقیانوسیه رشد میکند و نیاز به آب و هوای گرمی دارد. اگر در مناطقی زندگی میکنید که آب و هوای سردی دارد، میتوانید گلدان انبه را داخل خانه و پشت پنجره نورگیر قرار دهید. اگر شما هم میخواهید یک درختچه انبه در خانه خود داشته باشید پیشنهاد میکنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا با نحوه کاشت هسته انبه در گلدان و شرایط نگهداری آن بیشتر آشنا شوید.
برای کاشت هسته انبه در گلدان باید از کجا شروع کرد؟
برای کاشت هسته انبه ابتدا از زنده بودن هسته انبه مطمئن شوید که معمولا از دو روش میتوانید برای این کار استفاده کنید. روش اول این است که هسته انبه را مستقیما در خاک بکارید و هفتهها منتظر بمانید تا جوانه بزند و از خاک خارج شود.
روش دوم که بسیار رایجتر و مرسومتر است قرار دادن هسته انبه بین دستمال نمدار است. هسته انبه را برای چند روز در یک دستمال نخی نمدار قرار دهید تا جوانه بزند.
بعد از کاشت هسته انبه در گلدان، آیا گیاه رشد میکند؟
در صورتی که شرایط آب و هوایی، نور، آبیاری، مواد مغذی، خاک و غیره تامین شود گیاه رشد میکند. باردهی و گلدهی گیاه نشان دهنده رشد کامل آن است.
مطالب مرتبط: خرید گلدان فلزی
رشد درخت انبه چگونه است؟
رشد درخت انبه بسیار کند و آهسته اما مداوم و مستمر است. ارتفاع یک درخت انبه بالغ به 35 الی 49 متر میرسد و قطر تنه آن هم 8 تا 10 متر خواهد بود. حال اگر شما قصد کاشت هسته انبه در گلدان را دارید باید حدود 8 سال صبر کنید تا این نهال به یک درخت بالغ تبدیل شود و میوههایی با وزن نیم کیلو تا دو کیلو داشته باشد. رنگ میوه انبه با توجه به نوع خاک سبز، نارنجی، قرمز و زرد است.
طرز کاشت هسته انبه در گلدان
برای کاشت هسته انبه در گلدان علاوه بر میوه انبه به وسایل باغبانی چون خاک مناسب، گلدان، بیل کوچک و غیره نیاز دارید. مراحل کاشت هسته انبه در گلدان عبارتند از:
مرحله اول: یک انبه رسیده تهیه کنید.
ابتدا باید یک میوه انبه با کیفیت و تازه تهیه کنید. هر میوه انبه یک دانه دارد که توسط یک پوست بسیار ضخیم پوشانده شده است. برای کاشت هسته انبه باید از میوه سالم و رسیده انبه استفاده کنید تا بذر بالغی داشته باشد.
مرحله دوم: دانه انبه را جدا کنید.
در این مرحله باید هسته انبه را از میوه خارج کنید پس باید پوست روی آن را بکنید.
مرحله سوم: هسته انبه را تمیز و خشک کنید.
برای کاشت هسته انبه باید از یک هسته خشک استفاده کنید به همین دلیل باید با کمک یک چاقو پوست هسته را تمیز کنید زیرا این کار به خشک شدن سریع هسته انبه کمک میکند. برای احتیاط بیشتر و جلوگیری از خراش خوردن هسته انبه میتوانید از یک فرچه زبر برای شستوشوی هسته انبه استفاده کنید. بعد از شستوشو به مدت دو روز آن را روی یک حوله یا پارچه نخی قرار دهید تا کامل خشک شود.
مرحله چهارم: پوسته سخت هسته را جدا کنید.
به کمک یک قیچی هسته داخلی انبه را از پوست خشک و سفت آن جدا کنید، مراقب باشید که هسته داخلی آسیب نبیند.
مرحله پنجم: دانه انبه را تمیز کنید.
بعد از خارج کردن دانه انبه از پوسته سخت آن باید دانه را کاملا تمیز کنید و هر پوست اضافی که روی آن قرار دارد را بگیرید. اگر دانه چروکیده و خشک شده بود باید از یک هسته انبه دیگر استفاده کنید.
مرحله ششم: جوانه زدن دانه
برای جوانه زدن دانه انبه باید از یک دستمال تمیز و نمدار استفاده کنید سپس دانه انبه را بین پارچه بگذارید و در نهایت پارچه را داخل یک پلاستیک گذاشته و برای چند روز آن را در یک محیط تاریک قرار دهید. هر سه روز یکبار باید دانه را بررسی کنید تا پوسیده نشود و از طرفی رطوبت پارچه هم حفظ شود.
مرحله هفتم: بررسی جوانهها
بعد از چند هفته(حدود 5 هفته) شاهد جوانه زدن دانه انبه خواهید بود، این مدت زمان به دمای محیط، میزان رطوبت پارچه و نوع انبه بستگی دارد.
مرحله هشتم: بررسی میزان رشد جوانه
بعد از اینکه جوانهها ریشهدار شدند باید آن را به گلدان منتقل کنید، جوانهها شاید کمی رنگ پریده باشند که علت آن دریافت نکردن نور خورشید است. زمانی که آنها را به گلدان منتقل کنید سبز میشوند.
مرحله نهم: کاشت بذر انبه جوانه زده
برای کاشت انبه باید گلدانی متوسط با زهکشی درست و اصولی انتخاب کنید. خاک گلدان باید ترکیبی از خاک باغچه و کمپوست باشد، هسته انبه را باید در 5 سانت انتهایی گلدان به صورت افقی و صاف بکارید. برای اینکه هسته انبه نور کافی را دریافت کند نباید بیش از 2 سانتیمتر خاک روی هسته بریزید.
مرحله دهم: رشد گیاه
برای رشد گیاه باید مراقبتهای لازم را انجام دهید، انبه یک گیاه بومی استوایی است که در آب و هوای گرمسیری رشد بسیار بهتری دارد. به همین دلیل بیش از هر چیزی باید نور لازم برای رشد انبه را فراهم کنید و خاک آن همیشه مرطوب باشد.
مرحله یازدهم: بررسی ظاهر گیاه
بعد از رشد جوانه و برگهای جدید گیاه، شاید ظاهر آن کمی افتاده و شل باشد. جای نگرانی نیست و این موضوع نشان دهنده آبیاری کم و زیاد گیاه نخواهد بود بلکه با رشد برگهای بیشتر این مشکل برطرف میشود.
مرحله دوازدهم: رشد گیاه به صورت یک گیاه آپارتمانی
دو ماه بعد از قرار دادن دانه در یک دستمال مرطوب، اگر گیاه به خوبی رشد کند یک نهال انبه خواهید داشت. نهال انبه را میتوانید در آپارتمان هم نگهدارید اما باید تمام نیازهای آن را تامین کنید و بعد از حدود یک سال آن را به باغچه منتقل کنید، درخت انبه 5 تا 8 سال بعد از کاشت به باردهی میرسد.
شرایط نگهداری از نهال انبه در خانه
برای داشتن یک نهال شاداب و سرحال باید شرایط استوایی را برای آن مهیا کنید:
- دما: نهال انبه در دمای 21 تا 25 درجه سانتیگراد بسیار شاداب و سرحال خواهد بود و بهترین دما برای نگهداری این گیاه است، البته این گیاه به دمای زیر 5 درجه حساس بوده و سریع خشک میشود.
- رطوبت: نهال انبه تا زمانی که به گل دهی برسد به 50 تا60 درصد رطوبت نیاز دارد.
- نور: درخت انبه برای باردهی به نور خورشید نیاز دارد، نهال انبه را به هیچ عنوان در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار ندهید. اجازه دهید بزرگتر شود تا بتواند در محیط بیرون دوام بیاورد. این گیاه باید تابستان در معرض نور خورشید قرار بگیرد و پاییز و زمستان در خانه بماند.
- آبیاری: آبیاری انبه باید دقیق باشد، هر زمان که احساس کردید خاک گلدان خشک شده سریعا آن را آبیاری کنید.
- خاک: برای اینکه یک خاک غنی در گلدان داشته باشید میتوانید از ترکیب پرلیت، کوکوپیت، خاک معمولی، خاک برگ و پیت ماس استفاده کنید.
- کوددهی: برای تقویت نهال انبه میتوانید سالی یکبار از کودهای N-P-K 1:1:1 یا 1:2:2 مانند 16-16-16 یا 10-20-20 N-P-K استفاده کنید.
هشدار: نهال انبه از خانواده پیچک است و گوشته، پوسته و برگ آن میتواند واکنش شدیدی ایجاد کند.
فصل کاشت انبه چه زمانی است؟
بهترین زمان برای کاشت انبه در ابتدای شروع فصل باران است به همین دلیل پاییز و بهار بهترین فصلهای کاشت انبه به شمار میروند. البته این فصول در هر اقلیمی متفاوت خواهند بود و ممکن است این مدت زمان کمی تغییر کند.
نکاتی که باید در زمان کاشت هسته انبه به آن توجه داشته باشید
- درخت انبه برای اینکه میوه دهد باید در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار بگیرد، به همین دلیل بعد از مقاوم شدن نهال انبه میتوانید آن را به فضای بیرون از خانه انتقال دهید.
- بهترین دما برای رشد هسته انبه 21 تا 25 درجه سانتی گراد است.
- اجازه ندهید خاک گیاه خشک شود.
- بهترین زمان برای انتقال نهال انبه در فصل تابستان و هوای گرم است.
- حداقل سالی یکبار از کودهای تقویتی برای نهال انبه استفاده کنید.
جمع بندی
در این مطلب سعی کردیم درباره نحوه کاشت هسته انبه در گلدان و شرایط نگهداری از نهال انبه، اطلاعات کاربردی و مفیدی در اختیارتان قرار دهیم. هسته انبه را به روشهای مختلفی میتوان ریشهدار کرد که یکی از رایجترین و بهترین روشها، ریشه دار کردن هسته انبه با دستمال نمدار است که در این مطلب به شرح آن پرداختیم.
سوالات متداول
- آیا می توانید در داخل خانه درخت انبه پرورش داد؟
بله، میتوانید گیاهان انبه را در داخل خانه پرورش دهید، درصورتی که شرایط مساعد باشد چندین سال طول میکشد تا به باردهی برسد. - چه مدت طول میکشد تا دانه انبه رشد کند؟
فرآیند رشد دانه انبه از بذر تا تبدیل شدن به نهال چند ماه طول میکشد. - چه کاری باید انجام داد تا دانه انبه سریع جوانه بزند؟
زمانی که شرایط مناسب باشد، دانه انبه با بیشترین سرعت ممکن جوانه میزند و زمانی که دمای محیط رشد انبه بین 21 تا 24 درجه سانتیگراد، دانه انبه بهترین رشد را دارد. - یک درخت انبه در محیط داخلی چقدر بزرگ میشود؟
رشد درخت انبه در فضای داخلی با توجه به نوع گلدان متفاوت خواهد بود و اول از همه به شرایط نگهداری و اندازه گلدان بستگی دارد. - آیا درخت انبه در محیط داخلی میوه میدهد؟
بسیار بعید است که درخت انبه در محیط داخلی میوه دهد، برای داشتن یک درخت انبه با میوه بهتر است از انبههای پیوندی استفاده کنید. از زیبایی درخت انبه میتوانید در محیط داخلی خانه استفاده کنید.
سلام من انبه کاشتم ، رشد ساقهاش هم خیلی خوب بود اما وقتی میخواست برگ بده اون جوونه های برگاش خشک و قهوهای شدن، دوباره بعد از چند روز یه ساقه دیگه در کنار اون در اومده میخواست برگ بده اما دوباره خشک و قهوه ای شد سرش.
دورشم حشره های خیلی ریز حرکت میکنن ، بخاطر اوناست؟