مطالب آموزشی

نحوه آبیاری گیاهان در مسافرت و تعطیلات : 6 روش مهم

آبیاری گیاهان در مسافرت

زمان تعطیلات فرا رسیده و شما عازم سفر چند روزه هستید اما نمی‌دانید با آبیاری گیاهان خود چه کنید؟ آبیاری گل و گیاهان طبیعی یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین نیازهای آن‌ها برای رشد و گل‌دهی است به همین دلیل اگر به موقع و به صورت دوره‌ای و منظم انجام نشود ممکن است به گیاه آسیب بزند.

به همین دلیل بهتر است قبل از مسافرت‌های طولانی به دنبال یک راه حل برای رفع این مشکل باشید. قطعا می‌دانید که گیاهان در فصول گرم سال به آبیاری بیشتری نیاز دارند و برای جلوگیری از خشک شدن ریشه گیاه باید آبیاری آن به صورت دوره‌ای انجام شود. زمانی که در منزل نیستید و قصد مسافرت‌های طولانی دارید بهتر است از یک دوست بخواهید تا گیاهانتان را آبیاری کند. اما اگر شخص قابل اعتمادی ندارید می‌توانید از 6 روش دیگری که در ادامه این مقاله به آن‌ها اشاره می‌کنیم برای آبیاری گیاهان در مسافرت استفاده کنید. 

روش اول: بطری وارونه

بطری‌های خالی را دور نیندازید و از آن‌ها برای آبیاری گیاهان استفاده کنید، با این روش می‌توانید خاک گیاه را مرطوب نگه‌دارید. برای این کار باید از بطری‌هایی که درپوش پلاستیکی دارند استفاده کنید زیرا بطری‌هایی با درپوش‌های چوب پنبه‌ای به هیچ عنوان مناسب این کار نخواهند بود.

روش بطری در گلدان

مدت زمان مورد نیاز برای ساخت: کمتر از 10 دقیقه

مزیت این روش: استفاده بسیار راحت و آسان 

مناسب برای گیاهان: گیاهانی که نیاز به آبیاری روزانه دارند. 

ابزار مورد نیاز:

  • یک بطری با درپوش آلومینیومی یا پلاستیکی 
  • انبردست
  • قیچی 
  • چکش

مرحله 1: درپوش را سوراخ کنید.

از انبردست برای جدا کردن لایه پلاستیکی داخل کلاهک استفاده کنید سپس، یک میخ بردارید و آن را با چکش از درپوش آلومینیومی بکوبید و پنج سوراخ کوچک روی آن ایجاد کنید. 

مرحله 2: بطری را با آب پر کنید.

بطری را تا لبه پر از آب کنید و درپوش را دوباره روی آن قرار دهید.

مرحله 3: بطری را در خاک قرار دهید.

در خاک گیاهی که قرار است آن را آبیاری کنید سوراخی به اندازه دهانه بطری حفر کنید و بطری (اول سمت درپوش) را در سوراخی که حفر کرده‌اید به صورت وارونه قرار دهید.

برای خرید گلدان فلزی از فروشگاه کادوهوم میتوانید اقدام کنید.

روش دوم: حوله و ظرف آب

ازب این روش بیشتر برای گیاهانی استفاده می‌شود که نیاز زیادی به آب دارند و آبیاری آن‌ها باید به صورت منظم و دوره‌ای انجام شود. اگر برای مدت زمان طولانی در خانه نیستید بهتر است از این روش برای آبیاری گیاهان خود استفاده کنید.

روش حوله و ظرف آب

مدت زمان مورد نیاز برای ساخت: 5 دقیقه

مزیت این روش: آبیاری برای مدت زمان طولانی 

مناسب برای گیاهان: گیاهان رطوبت دوست و آن‌هایی که نیاز به نور زیاد ندارند.

ابزار مورد نیاز:

  • حوله
  • وان حمام
  • گیاهان گلدانی با زهکشی خوب

مرحله 1: وان را پر کنید.

در مرحله اول باید وان حمام را تا جایی پر از آب کنید که نیمه گلدان در آب قرار بگیرد. 

مرحله 2: از حوله استفاده کنید.

حوله‌ها را داخل وان قرار دهید تا آب را جذب خود کنند. 

مرحله 3: گیاهان را روی حوله حمام قرار دهید.

گلدان‌های خود را روی حوله‌ها بچینید تا آب مورد نیاز خود را از طریق رطوبت حوله‌ها تامین کنند. با این روش آبیاری می‌توانید تا یک هفته گیاهان خود را سیراب کنید. 

7 جنس مناسب گلدان برای استفاده در خانه و فضای باز

روش سوم: فیتیله‌گذاری

در این روش، گیاه خود را با استفاده از یک رشته پنبه‌ای ساده به یک سیستم آب متصل کنید. آبیاری فتیله‌ای برای مدت زمان طولانی عالی عمل می‌کند، بدین ترتیب هر چه آب بیشتری در سطل یا گلدان خارجی قرار دهید مدت بیشتری از گیاهان شما مراقبت می‌شود. این سیستم برای کسانی که بیش از یک گیاه دارند گزینه عالی است زیرا می‌توانید چندین گیاه را هم‌‌زمان آبیاری کنید.

روش فیتیله گذاری

مدت زمان مورد نیاز برای ساخت: 5 دقیقه

مزیت این روش: آبیاری همزمان چند گیاه 

مناسب برای گیاهان: گیاهانی که در طول هفته چند بار نیاز به آبیاری دارند. 

ابزار مورد نیاز:

  • طناب نخی
  • گلدان یا سطل

مرحله 1: طناب‌های پنبه‌ای را به اندازه مورد نیاز ببرید.

حتما از طناب نخی استفاده کنید زیرا به راحتی آب و مایعات را جذب می‌کند و به خاک گیاه منتقل می‌شود. اندازه طناب‌ها به فاصله گلدان‌ها با سطل آب  و تعداد آن‌ها بستگی دارد.

مرحله 2: انتهای طناب را در خاک و آب قرار دهید.

یک سر طناب باید چند سانتی‌متر زیر خاک گلدان قرار بگیرد و روی آن را با خاک بپوشانید و یک سر دیگر طناب را در گلدان یا سطل پر از آب قرار دهید و مطمئن شوید که انتهای آن به صورت آزاد در آب قرار بگیرد. 

مرحله 3: گیاه را آبیاری کرده و گلدان را پر کنید.

برای آبیاری گیاهان باید گلدان را از آب پر کنید تا فرآیند آبیاری آغاز شود، این روش برای کسانی که چندین گیاه دارند و به دنبال یک راه مناسب برای آبیاری هستند عالی است.

روش چهارم: استفاده از زیرگلدانی

استفاده از زیرگلدانی یکی از ساده‌ترین روش‌های آبیاری گیاه است اما نه برای همه گیاهان، از این مدل آبیاری برای گیاهانی که نیاز به توجه زیاد دارند و بسیار حساس هستند نباید استفاده کنید. زیر گلدانی علاوه بر اینکه موجب حفظ رطوبت خاک می‌شود، از نشت خاک به بیرون از گلدان هم جلوگیری خواهد کرد.

روش استفاده از زیرگلدانی

مدت زمان مورد نیاز برای ساخت: 1 دقیقه

مزیت این روش: آبیاری گیاهان برای طولانی مدت 

مناسب برای گیاهان: آپارتمانی و رطوبت دوست

ابزار مورد نیاز:

  • زیرگلدانی
  • گلدان با زهکشی مناسب

مرحله 1: یک زیر گلدانی انتخاب کنید.

زیر گلدانی باید متناسب با گلدان باشد، زیر گلدانی کوچک‌تر باعث ریزش آب می‌شود و زیرگلدانی بزرگ‌تر نسبت به سایز گلدان آب بیشتری را در خود نگه می‌دارد و این موضوع می‌تواند موجب باتلاقی شدن خاک گیاه شود. 

مرحله 2: گلدان باید زهکشی مناسبی داشته باشد. 

استفاده از یک گلدان با زهکشی مناسب می‌تواند در روند آبیاری گیاه تاثیرگذار باشد، زیرا در صورت نداشتن زهکشی مناسب ریشه گیاه پوسیده خواهد شد.  

مرحله 3: داخل زیر گلدانی آب بریزید.

زیر گلدانی را تا جایی که امکان دارد پر از آب کنید. 

جلوگیری از زنگ زدگی گلدان فلزی: روش های نگهداری و مراقبت

روش پنجم: گلخانه پلاستیکی

برای این روش نیازی به ساخت دیوار یا سقف ندارید، این روش بسیار ساده و یک راه حل عالی و طولانی مدت برای زمانی است که از گیاهان خود دور هستید. مراقب باشید که دستورالعمل‌های این استراتژی را به درستی دنبال کنید تا از تخریب ریشه گیاه جلوگیری کنید. از این روش برای ساکولنت‌ها استفاده نکنید زیرا ممکن است بیش از حد گرم یا چروک شوند.

گلخانه پلاستیکی

مدت زمان مورد نیاز برای ساخت: 15 دقیقه

مزیت این روش: آبیاری طولانی مدت 

مناسب برای گیاهان: رطوبت دوست

ابزار مورد نیاز:

  • چهار چوب از جنس چوب
  • کیسه پلاستیکی شفاف (به اندازه کافی بزرگ که روی گیاه قرار بگیرد)

مرحله 1: پایه‌های چوبی را قرار دهید.

چهار چوب چوبی را بردارید و در هر گوشه از گلدان قرار دهید. این پایه کیسه پلاستیکی گلخانه خواهد بود و نباید پلاستیک را دور برگ‌ها بپیچید. 

مرحله 2: گیاه را در نور غیر مستقیم خورشید قرار دهید.

گیاه خود را به طور معمول آبیاری کنید و آن را در معرض نور غیر مستقیم خورشید قرار دهید زیرا نور مستقیم خورشید باعث گرم شدن بیش از حد کیسه پلاستیکی می‌شود و به احتمال زیاد گیاه را از بین می‌برد.

مرحله 3: گیاه را در کیسه پلاستیکی بپیچید.

یک کیسه پلاستیکی به اندازه کافی بزرگ پیدا کنید که کل گیاه را بپوشاند. گیاه خود را داخل کیسه پلاستیکی بپیچید و مطمئن شوید که پایه‌ها به اندازه کافی خوب قرار گرفته‌اند که برگ‌ها با کیسه تماس نداشته باشد. گلخانه کوچک با تبخیر آب را جذب می‌کند و قطرات آب دوباره به داخل گیاه می‌ریزند.

محافظت از گیاهان در فصل تابستان: 5 نکته مهم

روش ششم: کاشت بطری آب پلاستیکی

یکی از ساده‌ترین روش‌ها برای آبیاری گیاهان که دوام چندانی ندارد کاشت بطری آب پلاستیکی است. نه تنها انسان‌ها از بطری‌های آب می‌نوشند بلکه گیاهان هم این کار را انجام می‌دهند، و این یک راه عالی برای استفاده مجدد از بطری‌های آب پلاستیکی است.

کاشت بطری آب پلاستیکی

مدت زمان مورد نیاز برای ساخت: 5 دقیقه

مزیت این روش: یک روش کم هزینه و آسان 

مناسب برای گیاهان: گیاهانی که نیاز به آبیاری روزانه دارند. 

ابزار مورد نیاز:

  • بطری‌های پلاستیکی آب (اندازه بسته به اندازه گیاه متفاوت است)
  • چکش
  • میخ 

 

 

 

 

 

 

مرحله 1: سوراخ هایی را روی بطری ایجاد کنید.

روی قسمت پایین بطری آب 3 سوراخ و در طرفین آن 6 سوراخ ایجاد کنید. 

مرحله 2: بطری پلاستیکی را در خاک قرار دهید.

خاک گیاه را قبل از قرار دادن بطری آب به طور کامل آبیاری کنید تا آب بطری را کامل مصرف نکند. سوراخی در خاک ایجاد کنید و بطری را در آن قرار دهید. 

مرحله 3: بطری را از آب پر کنید.

بطری را با آب پر کنید و درب بطری را ببندید تا آب تبخیر نشود و به داخل گیاه تخلیه شود. 

نیاز اصلی هر گیاه، آبیاری منظم و دوره‌ای 

برخی از گیاهان برای مدت زمان طولانی‌تری می‌توانند بدون آبیاری شاداب و سرحال بمانند. گیاهان هوایی، آنتوریوم، بامبو، بروملیادها، کالانکوئز، پاچیرا، ارکیده، لیلی صلح، گیاهان پوتوس، کاکتوس و ساکولنت‌ها از مجموعه گیاهانی هستند که برای مدت زمان طولانی قادرند بدون آب زنده بمانند و از ذخایر خود استفاده کنند. اگر زمانی که از مسافرت برگشتید یکی از گیاهان آویزان به نظر می‌رسید نباید نگران باشید، روش‌هایی برای احیای گیاهان آپارتمانی وجود دارد و به راحتی می‌توانید گیاه خود را شاداب و سرحال کنید. البته این روش زمانی پاسخگو خواهد بود که آبیاری گیاهان به درستی انجام شده باشد.  

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *