خرمالو طبع گرمی دارد و یکی از درختان اصیل آسیایی است که بیشتر در کشورهای چین و ژاپن کاشته میشود. خرمالو خواص خوراکی و درمانی بسیاری دارد و سرشار از ویتامین A، C، E، B6، مس، منیزیم، فیبر، منگنز، پتاسیم و فسفر است. این میوه پرخاصیت خواص درمانی بسیار زیادی دارد و میتوان از آن برای درمان سکسکه، فشار خون بالا، تقویت بینایی، افزایش رشد جنین، کاهش وزن و غیره استفاده کرد. اگر به کشاورزی علاقه دارید کاشت هسته خرمالو قطعا برایتان جذاب خواهد بود. اگر به کاشت هسته خرمالو در گلدان یا در خانه علاقهمند هستید در ادامه مطلب ما را همراهی کنید.
آیا پرورش درخت خرمالو آسان است؟
کاشت هسته خرمالو در گلدان کار آسانی است زیرا به نگهداری و مراقبت کمی نیاز دارد و در برابر خشکی بسیار مقاوم بوده و با هر نوع خالی سازگار است. درخت خرمالو برخلاف سایر میوههای نیاز زاید به آب و کود ندارد و بعد از کاشت آن دردسرهای کوددهی و آبیاری منظم و دورهای برای این درخت نخواهید داشت.
برای خرید گلدان فلزی میتوانید از فروشگاه کادوهوم اقدام کنید
انواع درخت خرمالو
درخت خرمالو بیش از 200 نوع مختلف دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
- خرمالو گوجهای: درختی که میوههای بسیار بزرگی دارد و در برخی از نقاط کشور کاشته میشود.
- خرمالو تاباتا: یکی از درختانی که به سرعت رشد میکند و میوههای با کیفیتی خواهد داشت، این نوع درخت را میتوان در هر شرایط آب و هوایی کاشت.
- خرمالو موزی: همانطور که از نامش پیداست این خرمالو ظاهر خاص و شکلی کشیده دارند و باعث شده با نام خرمالو موزی شناخته شوند. میوه آن بسیار شیرین است و در هر شرایط آب و هوایی نمیتوان آن را کاشت.
- خرمالو معمولی: این نوع درخت خرمالو بومی کشورهای چین و ژاپن است و میتوان در هر شرایط آب و هوایی آن را کاشت.
- خرمالو پایه کوتاه: این نوع درختان وارداتی هستند و مزه آنها کمی شیرین است، خرمالوهای پایه کوتاه در آب و هوای کشور ما رشد خوبی نخواهند داشت به همین دلیل گزینه مناسبی برای کاشت نخواهند بود.
- خرمالو ایتالیایی: یک نوع خرمالوی زرد که برخلاف سایر خرمالوهای مزه آن کمی ترش است.
- خرمالو ارموند: این نوع درخت در گروه خرمالوهای دیررس قرار دارد و محصول حاصل از آن کیفیت بالایی خواهد داشت و میتوان برای طولانی مدت آن را انبار کرد. این نوع خرمالو با وجود گوشتی بودنش مزه تلخی دارد.
- خرمالو سیبی: یک نوع خرمالوی پیوندی بوده که شکل و ظاهر آن شبیه به سیب است.
- خرمالو تاموپان: خرمالوی این درخت کمی شیرین است و اندازه پهن و بزرگی نسبت به سایرین دارد.
- خرمالو ایورکا: یکی از بهترین انواع درخت خرمالو ایورکا است که میوههای بزرگ و نارنجی رنگی دارد و میتوان برای مدت زمان طولانی آنها را انبار کرد.
مراحل کاشت دانه خرمالو
برای کاشت خرمالو از دانه باید طبق مراحل زیر عمل کنید:
مرحله اول: جمع آوری دانههای خرمالو
اولین کاری که باید قبل از کاشت بذر خرمالو انجام دهید این است که بدانید چه نوع دانهای را باید بکارید. هر نوع درخت خرمالویی که میخواهید بکارید باید از میوههای همان درخت استفاده کنید، برای کاشت دانه خرمالو نباید به یک دانه اکتفا کنید بلکه باید از چند دانه استفاده کنید تا درصد موفقیت کاشت هسته بالا برود. از طرفی بهترین زمان برای جمع آوری دانه خرمالو، فصل پاییز است.
مرحله دوم: باز کردن هسته خرمالو
برای باز کردن هسته خرمالو باید یک چاقوی تیز بردارید و دانه را به کمک چاقو بشکنید، دقت کنید که به دانه آسیبی وارد نشود. خرمالو باید کاملا رسیده، بدون فرورفتگی یا پوسیده شدن قطعات، و بدون جای گزش یا خراش پرندگان باشد. سپس دانهها را خارج کرده و آنها را چند روز در آب گرم خیس کنید و دانهها را زیر آب تمیز کنید.
مرحله سوم: جوانه زدن بذرها
برای تحریک جوانه زنی بذر، باید شرایط طبیعی را برای آن بازسازی کنید و دانهها را در یک حوله کاغذی مرطوب بپیچید و آنها را در یک ظرف بلند قرار دهید. سپس ظرف را به مدت 2 تا 3 ماه در یخچال بگذارید و هرگز اجازه ندهید حوله خشک شود، استفاده از آلوده ورا به حفظ رطوبت حوله کمک بسیاری میکند.
مرحله چهارم: کاشت بذر خرمالو
زمانی که دانهها جوانه زدند باید آن را به بستر خاک منتقل کنید، برای کاشت دانهها در خاک به چند نکته مهم توجه داشته باشید:
- گلدانی با زهکشی خوب انتخاب کنید.
- خاک گلدان باید استریل و مغذی باشد.
- بذرها را در عمق 5 سانتی متری بکارید.
- در هر گلدان فقط 1 دانه بکارید.
فراهم کردن شرایط رشد بذرهای کاشته شده
زمانی که بذرها را کاشتید باید شرایط جوانه زنی را برای آن فراهم کنید:
- گلدان را در فضای گرم و روشن قرار دهید تا نور کافی را دریافت کند.
- 6 هفته صبر کنید و دمای محیط را 26 درجه سانتیگراد نگه دارید.
نکات مهم مراقبت از نهال خرمالو
برای داشتن یک نهال خرمالو سالم باید این مراحل ساده را دنبال کنید:
- نور روشن و غیر مستقیم را برای گلدان فراهم کنید.
- در صورت مساعد بودن هوای بیرون میتوانید گلدان را در فضای باز قرار دهید.
- نهال خرمالو را به طور منظم آبیاری کنید.
نحوه پیوند درخت خرمالو
نهال خرمالو سیستم ریشهای بزرگ و شکنندهای دارد و در طول فرآیند پیوند باید بسیار مراقب آن باشید. در زمان پیوند بررسی کنید که خرمالوی به چه مقدار فضای رشد نیاز دارد بیشتر گونهها برای رشد ریشه خود به 1.8 متر مربع فضا نیاز دارند. پس از انتخاب نقطه برای پیوند زدن باید مراحل زیر را دنبال کنید:
- یک سوراخ حفر کنید که عرض آن 4 برابر ریشه و عمق آن نصف اندازه ریشه باشد.
- نهالهای خود را در همان عمقی که در گلدان بودند بکارید.
- گلدان را عمیقاً آبیاری کنید و اجازه دهید رطوبت به ریشه برسد.
- هرگز از کود استفاده نکنید.
- محل کاشت را در فاصله 5 سانتی متری از تنه مالچ کنید.
هرس درخت خرمالو
هرس درخت خرمالو باید زمانی انجام شود که گیاه رشد شدیدی دارد. اگر درخت شاخههای خشک و شکسته بسیاری دارد باید آن را هرس کنید در غیر اینصورت به طور کلی درخت خرمالو نیاز به هرس ندارد.
زمان کاشت درخت خرمالو
بهترین زمان برای کاشت درخت خرمالو فصل بهار است که خطر سرمازدگی وجود ندارد.
مدت زمان لازم برای رشد خرمالو از دانه
بذر خرمالو به 3 روز خیس خوردن، 3 ماه برای خوابیدن در یخچال و سپس 6 تا 8 هفته در گلدان نیاز دارد تا برای تبدیل شدن به یک نهال خرمالو آماده شود.
چقدر طول میکشد تا یک درخت خرمالو میوه بدهد؟
به طور کلی خرمالو 2-3 سال برای شکوفه دادن و 7-10 سال برای میوه دادن نیاز به زمان دارد.
کاشت هسته خرمالو در گلدان
کاشت هسته خرمالو در گلدان یک فرآیند بسیار جذاب و زیبا است که به دوستداران گل و گیاه اجازه میدهد یک بذر کوچک را به یک نهال یا درخت تنومند تبدیل کنند. با رعایت مراحل صحیح و مراقبتهیا لازم میتوانید یک نهال خرمالو زیبا داشته باشید، ما در این مقاله سعی کردیم اطلاعات لازم را درباره کاشت هسته خرمالو در گلدان در اختیارتان قرار دهیم.