اگر قصد استفاده از گیاهان در فضای باز را دارید باید بدانید که هر گیاهی برای فضای باز و تماس مستقیم با نور خورشید سازگار نیست، باید به دنبال گیاهانی مقاوم در برابر تابش مستقیم نور خورشید و کمآبی باشید. اما بعد از پیدا کردن گیاه مورد نظر انتخاب جنس مناسب گلدان است.
در حال حاضر گلدانهای بسیار متنوع و مختلفی وجود دارد که با بررسی معایب و مزایای آن میتوانید یکی از بهترینها را انتخاب کنید. در ادامه این بلاگ قصد داریم بهترین جنس مناسب گلدان را معرفی کنیم.
گلدان از چه چیزی ساخته شده است؟
در ساخت گلدان از مواد مختلفی استفاده میکنند که در سلامت گیاه تاثیر بسیاری دارد. گلدانهایی که از در ساخت آنها از مواد طبیعی استفاده میشود کمتر رایج هستند. این گلدانها(چوبی یا فلزی) مزایای خاص خود را دارند که همین مزایا موجب انتخاب آنها میشود. اما رایجترین و پراستفادهترین جنس مناسب گلدان عبارتنداز:
- گلدان فایبرگلاس
- گلدان بتنی
- گلدان پلاستیکی
- گلدان سرامیک
- گلدان سفالین
- گلدان فوم
گلدان فایبرگلاس
فایبرگلاس یک ماده نسبتا جدید و مدرن است و برای ساختن آن شیشه را به صورت فیبر میچرخانند و با رزین مخلوط میکنند تا یک کامپوزیت بسیار قوی و انعطافپذیر ساخته شود. سپس مخلوط فایبرگلاس و رزین در قالب قرار میگیرد تا به اشکال و اندازههای مختلف درآید.
با چند دور سمباده زدن و یک لایه پرایمربه گلدان فایبرگلاس میتوان هم عیوب آن را پوشش داد و هم آن را عایقبندی کرد. برای زهکشی مناسب گلدان باید چند سوراخ کوچک در قسمت پایین آن ایجاد کنید.
مزایای گلدان فایبرگلاس
- دوام: گلدان فایبر گلاس بسیار قوی و انعطاف پذیر هستند به همین دلیل هم میتوان در فضای باز و هم در فضای داخل ساختمان از آنها استفاده کرد. دوام آنها بسیار بالاست و هرگونه خراش یا ساییدگی را میتوان با رنگ از بین برد.
- کیفیت: علیرغم هزینه کمی که برای خرید آنها باید بپردازید از کیفیت و استاندارد بالایی برخوردار است، گلدانهای فایبرگلاس نیز واقعا سبک وزن هستند و برای ساخت گلدان سایز بزرگ یک بهترین متریال است.
- سلامت گیاه: فایبرگلاس مادهای است که میتواند از ریشه گیاه در برابر عوامل خارجی محافظت کند، گلدان فایبرگلاس از ریشه گیاه در آب و هوای گرم و تابش مستقیم نور خورشید محافظت میکند. این گلدان به هیچ وجه مواد شیمیایی را وارد خاک نمیکند و به آن آسیب نمیرساند.
معایب گلدان فایبرگلاس
- هزینه: هزینه تولید گلدانهای فایبرگلاس در مقایسه با چوب و فلز بسیار ارزانتر و از پلاستیک و سفال گرانتر است. پس اگر گلدانی میخواهید که گیاهان شما همیشه سالم باشند بهتر است از گلدان فایبرگلاس استفاده کنید.
گلدان بتنی
بتن از مخلوط کردن خمیر سیمان با آب، ماسه و سنگ ساخته میشود. تولید بتن صنعتی ترکیبی از مواد شیمیایی مانند کلسیم، سیلیکون، آلومینیوم و آهن است که برای کمک به اتصال و سخت شدن مخلوط از آن استفاده میشود.
برای ساخت گلدان بتنی باید بتن مرطوب را درون قالب مورد نظر بریزند، هنگامی که بتن بدون رنگ باشد رنگ آن خاکستری روشن میشود. برای ساخت گلدان رنگی میتوانید در زمان ترکیب مواد از رنگهای مختلف استفاده کنید.
مزایای گلدان بتنی
- رنگ: در زمان ساخت گلدان بتنی به دلیل بیرنگ بودن مواد میتوان گلدانهای بسیار متنوع و رنگی بسازید و با محدودیت رنگ مواجه نخواهید شد.
- وزن: بتن بسیار سنگین و مقاوم است و همین مووضع باعث میشود تا از آن در ساخت گلدانهای بزرگ برای فضای بیرونی ساختمان و محوطههای بزرگ استفاده کرد. بدین ترتیب هیچ باد و ضربهای نمیتواند موجب جابهجایی گلدان شود.
- شکل و اندازه: این گلدانها به دلیل استفاده از قالب در زمان ساخت میتوانند در اندازهها و مدلهای مختلفی تولید شوند. کسانی که به دنبال طرح و رنگ خاصی هستند میتوانند از گلدانهای بتنی استفاده کنند.
معایب گلدان بتنی
- محیط زیست: ساخت سیمان گاز دی اکسید کربن زیادی تولید میکند و موجب گرم شدن کره زمین میشود، این گلدان به هیچ عنوان انتخاب دوستداران محیط زیست نیست چرا که به محیط زیست و طبیعت آسیب بسیاری وارد میکند.
- شکننده: بتن با وجود ظاهر بسیار قوی و محکمی که دارد بسیار ترد و شکننده است به طوری که ممکن است چند ضربه شدید موجب شکسته شدن و از بین رفتن آن شود. بهتر است در فصول سرد سال گلدانها را با پلاستیک بپیچید تا به مرور زمان یخ نزنند و ترک نخورند
- سلامت گیاه: موادی که در ساخت بتن استفاده میشود حاوی آهک زیادی است، این آهک اگر وارد خاک شود موجب پوسیدگی ریشه و از بین رفتن گیاه خواهد شد.
البته آهک موجود در گلدان بتنی برای برخی گیاهان چون ساکولنتها بسیار مفید است و موجب رشد گیاه میشود ، آهک Ph گلدان را قلیایی میکند و به دلیل تخلخل بالا باعث میشود تا گلدان به سرعت رطوبت خود را از دست بدهد.
مقایسه گلدان فایبرگلاس با گلدان بتن
- گلدانهای بتنی و فایبرگلاس عمر و دوام بسیار بالایی دارند. گلدانهای بتنی را نمیتوان به راحتی جا به جا کرد و برای جابهجایی بهتر است خالی از خاگ باشند.
- تنوع طرح و رنگ گلدانهای بتنی بسیار بیشتر از گلدانهای فایبرگلاس است
- گلدانهای فایبرگلاس کیفیت ساخت و متریال بسیار بیشتری دارند.
گلدان پلاستیکی
پلاستیک که در سال 1907 میلادی کشف شد کاربرد بسیاری در حوزههای مختلف دارد، یکی از رایجترین کاربردهای آن ساخت ظروف پلاستیکی است. در ساخت ظروف پلاستیکی مصرفی از پلاستیک با کیفیت و درجه یک استفاده میشود اما در ساخت گلدانهای پلاستیکی از نفت خام استفاده میکنند که یک منبع تجدید ناپذیر است. برای استخراج و ساخت پلاستیک به صنایع عظیم و تجهیزات بسیاری نیاز داریم.
مزایای گلدان پلاستیکی
- ارزان: پلاستیک انبوهترین ماده در تاریخ بشر است که برای ساخت و قالب گیری آن به هر شکل یا سبکی هزینه کمی پرداخت خواهید کرد.
- نور: گلدانهای پلاستیکی شفاف هستند و در ساخت آن از متریالی استفاده شده که نور را به راحتی از خود عبور میدهند و این موضوع به رشد گیاه کمک بسیاری میکند. یکی از دلایل محبوبیت پلاستیک در سراسر جهان نازک بودن آن است.
معایب گلدان پلاستیکی
- محیط زیست: پلاستیک اثرات مضر زیادی بر محیط زیست دارد، پلاستیک به قدری بادوام است که هزاران سال طول میکشد تا در طبیعت تجزیه شود.
در طول این مدت، سموم از ظرف پلاستیکی وارد آبهای زیرزمینی میشوند و به اکوسیستم آسیب میزنند. - سلامت گیاهان: همانطور که در بالا ذکر شد، گلدانهای پلاستیکی مواد شیمیایی را آزاد میکند که برای ریشه گیاهان مضر هستند. برای اینکه از آسیب به ریشه گیاه جلوگیری شود بهتر است به دنبال گلدانهایی از جنس uPVC باشید.
- یکبار مصرف: پلاستیک با وجود اینکه جنس بسیار محکمی دارد اما در صورت قرار گرفتن در معرض آفتاب و گرما برای مدت طولانی میتواند بسیار شکننده شود. معمولا گلدانهای پلاستیکی فقط یک فصل دوام میآورند.
مقایسه گلدان فایبرگلاس و گلدان پلاستیکی
- در ظاهر هر دو ماده قادر به نمایش طیف گستردهای از رنگها هستند، اما متأسفانه پلاستیک ماده بسیار ارزانی است.
- وقتی صحبت از اجرای رنگ میشود، تولیدکنندگان گلدانهای پلاستیکی اغلب پلاستیک را ذوب میکنند و به آن رنگ اضافه میکنند.
- گلدان فایبرگلاس در حفظ و تنظیم دما بسیار بهتر است، در حالی که پلاستیک میتواند در گرمای زیاد شکل بگیرد و در سرما ترک بخورد. در کل، فایبرگلاس بسیار بادوام تر از پلاستیک است. می تواند شکل خود را بهتر حفظ کند و در عین حال یکپارچگی ساختاری خود را برای مدت طولانیتری حفظ کند.
گلدانهای سفالی و سرامیکی
سرامیک و سفال در نوع خاک رسی که برای ساخت گلدان از آن استفاده میکنند با یکدیگر تفاوت دارند. تراکوتا نام نوع خاصی از خاک رس است که رنگ آن قرمز مایل به قهوهای میباشد و ظاهری روستایی دارد، در حالی که سرامیک یک خاک رس روشن است. سرامیک اغلب از بیرون لعاب داده میشود در حالی که سفالین اینطور نیست.
از گلدانهای سرامیکی لعاب دار استفاده کنید تا گیاهان خود را هیدراته نگه دارید زیرا لعاب گلدان را می بندد و نشتی را متوقف میکند. از طرف دیگر، گلدانهای سفالی بدون لعاب برای گیاهانی که زهکشی زیادی را دوست دارند بسیار مناسب است.
مزایای گلدانهای سفالی و سرامیکی
- هزینه: گلدانهای سفالی قیمت بسیار مناسب و مقرونبهصرفهای دارند و میتوان از آنها بارها و بارها استفاده کرد.
- بادوام: گلدانهای سرامیکی که لعاب دارند بسیار بادوام هستند و می توانند چندین دهه در برابر آفتاب مستقیم و آب و هوای سرد دوام بیاورند. از هر دو گلدان سفالی و سرامیکی میتوان برای مدت زمان طولانیتری استفاده کرد.
- شکل ظاهری: گلدانهای سفالی در قسمت بیرونی بدون لعاب هستند و به مرور زمان پوسته پوسته میشوند.
معایب گلدانهای سفالی و سرامیکی
- وزن: گلدانهای سفالی و سرامیکی بسیار سنگین هستند و برای جا به جایی گزینه مناسبی نیستند.
- شکننده: ظروف سرامیکی و سفالی بسیار ترد و شکننده هستند و در صورت افتادن مستعد ترک خوردن هستند. ماهیت متخلخل خاک رس در طول زمستان نگران کننده است زیرا انجماد و ذوب میتواند باعث ایجاد شکاف در گلدان شود.
مقایسه گلدانهای فایبرگلاس و سرامیک، سفالی
- بزرگترین تفاوت بین گلدانهای سفالی و فایبرگلاس، قابلیت سفارشیسازی آنها است. فایبرگلاس محدودیت رنگ و طرح ندارد.
- گلدانهای فایبر گلاس بسیار سبکتر از گلدانهای سفالی هستند و جابجایی آنها بسیار آسان است.
- گلدانهای سفالی به دلیل جذابیت روستاییشان طرفدار بیشتری دارند اما گلدانهای فایبرگلاس فضای بیشتری برای رشد و ریشهدهی گیاهان دارد. گلدانهای سفالی در هوای سرد مستعد ترک خوردن هستند و گرمای اضافی را حفظ میکنند که میتواند به ریشه گیاه آسیب برساند.
گلدانهای فلزی
در ساخت گلدانهای فلزی که بهترین جنس مناسب گلدان است از فولاد، آلومینیوم، روی و مس استفاده میکنند. این گلدانها با وجود اینکه دوام بالایی دارند اما به مرور زمان زنگ میزنند و تغییر رنگ میدهند، عناصر بیرونی این فرآیند را سرعت میبخشند. به منظور کاهش شدت زنگ زدگی این گلدانها، بهتر است در انتهای گلدان چند سوراخ ایجاد کنید. برای خرید گلدانهای فلزی میتوانید از سایت کادوهوم استفاده کنید.
مزایای گلدان فلزی
- استحکام: ظروف فلزی بسیار قوی و بادوام هستند. آنها ترک یا خراش نمیخورند، فولاد گالوانیزه آنها مقاومت بالایی دارد.
- ظاهر: گلدانهای فلزی ظاهر بسیار زیبا و شکیلی دارند و برای محیط داخل منزل یک گزینه مناسب هستند. فولاد گالوانیزه، آلومینیوم و روی ظاهری صنعتی دارند و بسیاری از طراحان داخلی به دنبال آن هستند. از طرف دیگر مس و فولاد زنگ زده حالت روستایی ایجاد میکند و به خوبی با دکوراسیون مزرعه و آشپزخانه سازگار است.
معایب گلدان فلزی
- وزن: وزن این ظروف به دلیل متریالی که در ساخت آنها استفاده شده است کمی بالاست، این یکی از بزرگترین معایب گلدانهای فلزی محسوب میشود.
- گرمای بیش از حد: هنگامی که گلدانهای فلزی در تماس مستقیم نور خورشید قرار بگیرند، بسیار داغ میشوند و به ریشه گیاه آسیب وارد میکنند. به همین دلیل گلدانهای فلزی را باید در سایه قرار دهید.
مقایسه گلدانهای فایبرگلاس با گلدانهای فلزی
- این دو گلدان هر دو سبک وزن هستند.
- گلدانهای فلزی به دلیل جذب گرما و سرمای هوا به هیچ عنوان گزینه مناسبی برای فضای بیرون از خانه نیستند.
- گلدانهای فلزی مستعد زنگزدگی هستند و به سرعت پوسیده میشوند.
گلدان چوبی
در ساخت گلدانهای چوبی از متریال مختلفی استفاده میکنند و از رایجترین نوع آنها میتوان به چوب رز، سرو، شوکران، صنوبر و کاج اشاره کرد.
در برخی مواقع از چوبهای بریده شده بامبو برای ساخت گلدانهای سبک استفاده میکنند.
مزایای گلدان چوبی
مواد طبیعی: در ساخت گلدانهای چوبی از مواد طبیعی استفاده میشود به همین دلیل سلامت گیاه حفظ خواهد شد. برای جلوگیری از پوسیدگی این مواد طبیعی از پلی اورتان و لاک استفاده میکنند تا چوب را از رطوبت و هوازدگی بپوشانند.
ظاهر: یکی از مهمترین مزایای خرید گلدان چوبی ظاهر و شکل بسیار زیبا و خاص آن است، گلدانهای چوبی نه تنها حس آرامش و نشاط را وارد محیط میکند بلکه بسیار شکیل هستند و طرفداران خاص خود را دارند.
معایب گلدان چوبی
- طول عمر: طول عمر یک گلدان چوبی به طور میانگین حدود 10 تا 20 سال است اما عوامل بسیاری موجب کاهش این مدت زمان میشوند که از مهمترین آنها میتوان به عوامل خارجی، آب و هوا، حشرات و باکتریها اشاره کرد.
- هزینه: هزینه خرید گلدانهای چئبی بسیار بالاست و از نظر اقتصادی خرید آنها مقرون به صرفه نیست. استفاده از متریال طبیعی و دستساز بودن برخی از آنها حاکی از قیمت بالای آن است.
مقایسه گلدانهای فایبرگلاس با گلدانهای چوبی
- گلدانهای چوبی زیبایی بسیار بیشتری نسبت به گلدانهای فایبرگلاس دارند.
- از گلدانهای فایبرگلاس در هخر آب و هوایی میتوان استفاده کرد در حالی که از گلدانهای چوبی بهتر است در آب و هوای مرطوب استفاده نشود، زیرا احتمال جذب حشرات و پوسیدگی در آن آب و هوای به مراتب بسیار بیشتر است. معمولا در این آب و هوا از لاکها و پوششهای مخصوصی برای گلدان استفاده میکنند.
گلدان فومی
در ساخت گلدانهای فومی از مواد شیمیایی پلاستیکی مانند پلی اورتان و پلی اتیلن استفاده میکنند و دارای چندین درجه نازک تا ضخیم است. پلی یورتان نسبت به سایر مواد، فوم عایق بیشتری دارد و در برابر تغییرات آب و هوایی بسیار مقاوم است. بزرگترین ویژگی فوم، نسبت استحکام به وزن آن است.
مزایای گلدان فومی
- وزن: گلدانهای فومی وزن بسیار سبکی دارند.
- قیمت: هزینه خرید این گلدانها بسیار مقرون به صرفه و اقتصادی است.
معایب گلدان فومی
- دوام: دوام و استقامت این گلدانها در برابر تغییرات آب و هوایی بسیار خوب است.
- تأثیرات محیطی: ریزش فوم بعد از مدت زمان طولانی میتواند موجب آلودگی محیط زیست شود.
مقایسه گلدان فایبرگلاس با گلدان فومی
- گلدانهای فایبرگلاس و فومی از نظر یکپارچگی ساختاری، کیفیت و قیمت بسیار متفاوت هستند.
- فایبرگلاس بسیار بادوامتر از فوم است.
بهترین گلدان برای فضای باز
فایبرگلاس جنس مناسب گلدان برای فضای باز است، همانطور که گفتیم این گلدان با عملکرد بالا و اثرات زیست محیطی کم، قیمت مناسب طرفدار بسیاری در بازار پیدا کرده است. برای نمایش گیاهان، زیبایی و ظرافت آنها گلدانهای فایبرگلاس بسیار مناسب هستند.
قبل از انتخاب بهترین جنس مناسب گلدان برای گیاهانی که در فضای باز قرار دارند، باید سبک چیدمان خود را انتخاب کنید. طرحهای گلدان فایبرگلاس بسیار متنوع هستند و میتوانند در هر اندازه و شکلی به اندازه کافی تولید شوند.